INFOLINIA: +48 22 10 10 333, obiektowe|arte.pl| |obiektowe|arte.pl INFOLINIA CZYNNA: PON-PT 8:00 - 16:00

Restauracje

bary, puby, sale bankietowe, restauracje hotelowe, kawiarnie

Materiał podłogowy używany w obiektach gastronomicznych musi spełniać szereg wymogów technicznych i sanitarnych, które wpłyną nie tylko na estetykę obiektu, ale i na jego funkcjonalność, bezpieczeństwohigienę

Należy pamiętać, że obiekty gastronomiczne objęte są wysokimi wymaganiami higienicznymi stawianymi przez SANEPID, Państwową Inspekcję Sanitarną i przepisy unijne w Systemie Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (system HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points). 

Posadzka w obiektach gastronomicznych powinna być:

  • antypoślizgowa (poziom min. R9) 
  • nienasiąkliwa
  • niepyląca
  • trudnościeralna 
  • łatwozmywalna
  • odporna na środki czyszczące 

Wykładziny polecane do obiektów gastronomicznych:

  • dekoracyjne panele winylowe LVT - wysokiej jakości wykładzina elastyczna w płytkach lub panelach, wyróżniająca się realistycznym wyglądem naturalnych surowców, jak drewno lub kamień. Panele LVT sa niezwykle odporne na użytkowanie, zarysowania i wilgoć. 
  • wykładziny elastyczne PCWtrwałe wykładziny o wysokich właściwościach technicznych i nowoczesnym wzornictwie. Wśród szerokiej gamy wzorów i kolorów odnajdujemy gładkie, unikolorowe desenie, motywy abstrakcyjne lub wzory inspirowane naturą. Wykładziny elastyczne PCW otwierają przed architektami i projektantami szerokie możliwości aranżacji wnętrz.
  • wykładziny flokowane - unikalna wykładzina dywanowa o właściwościach wykładziny elastycznej. Gęsto flokowane włókna nylonowe tworzą gładką i antypoślizgową powierzchnię zarówno w warunkach suchych, jak i mokrych. Ponadto wykładziny flokowane wyróżniają się wysokimi właściwościami akustycznymi i wprowadzają do wnętrza ciepło i wygodę. 
  • wykładziny dywanowe - rodzaj wykładzin polecany głównie do restauracji w hotelach, gdzie ważny jest komfort i wygoda gości. Istotne jest, aby przy wyborze wykładziny sprawdzić jej odporność na zabrudzenia.