INFOLINIA: +48 22 10 10 333, obiektowe|arte.pl| |obiektowe|arte.pl INFOLINIA CZYNNA: PON-PT 8:00 - 16:00

Restauracje

bary, puby, sale bankietowe, restauracje hotelowe, kawiarnie

Materiał podłogowy używany w obiektach gastronomicznych musi spełniać szereg wymogów technicznych i sanitarnych, które wpłyną nie tylko na estetykę obiektu, ale i na jego funkcjonalność, bezpieczeństwohigienę

Należy pamiętać, że obiekty gastronomiczne objęte są wysokimi wymaganiami higienicznymi stawianymi przez SANEPID, Państwową Inspekcję Sanitarną i przepisy unijne w Systemie Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (system HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points). 

Posadzka w obiektach gastronomicznych powinna być:

  • antypoślizgowa (poziom min. R9) 
  • nienasiąkliwa
  • niepyląca
  • trudnościeralna 
  • łatwozmywalna
  • odporna na środki czyszczące 

Wykładziny polecane do obiektów gastronomicznych:

  • dekoracyjne panele winylowe LVT - wysokiej jakości wykładzina elastyczna w płytkach lub panelach, wyróżniająca się realistycznym wyglądem naturalnych surowców, jak drewno lub kamień. Panele LVT sa niezwykle odporne na użytkowanie, zarysowania i wilgoć. 
  • wykładziny elastyczne PCWtrwałe wykładziny o wysokich właściwościach technicznych i nowoczesnym wzornictwie. Wśród szerokiej gamy wzorów i kolorów odnajdujemy gładkie, unikolorowe desenie, motywy abstrakcyjne lub wzory inspirowane naturą. Wykładziny elastyczne PCW otwierają przed architektami i projektantami szerokie możliwości aranżacji wnętrz.
  • wykładziny flokowane - unikalna wykładzina dywanowa o właściwościach wykładziny elastycznej. Gęsto flokowane włókna nylonowe tworzą gładką i antypoślizgową powierzchnię zarówno w warunkach suchych, jak i mokrych. Ponadto wykładziny flokowane wyróżniają się wysokimi właściwościami akustycznymi i wprowadzają do wnętrza ciepło i wygodę. 
  • wykładziny dywanowe - rodzaj wykładzin polecany głównie do restauracji w hotelach, gdzie ważny jest komfort i wygoda gości. Istotne jest, aby przy wyborze wykładziny sprawdzić jej odporność na zabrudzenia. 

Polecane wykładziny do obiektów gastronomicznych:
lub zobacz wszystkie wykładziny TUTAJ

Jakie wykładziny do restauracji znajdziemy w renomowanych lokalach?

W przypadku renomowanych lokali gastronomicznych możemy mówić o popularności dywanowych wykładzin do restauracji w różnych strukturach i wzorach. To zdecydowanie ociepla wnętrze i sprawia, że klienci odbierają je, jako przytulniejsze i bardziej kameralne. Co więcej, modele dywanowych wykładzin do restauracji są miękkie i miło się po nich chodzi, co także wpływa na wrażenia osób odwiedzających lokal. Pozytywne odczucia gości są wynikim nie tylko samego jedzenia, ale także wystroju i stylu w jakim urządzony jest lokal. Dlatego zdecydowanie warto zadbać także o podłogi, a w tej roli doskonale sprawdzą się wykładziny.

Co w restauracji zamiast dywanowych modeli?

Coraz częściej zamiast dywanowych wykładzin do restauracji właściciele lokali decydują się na zastąpienie ich panelami LVT. Jest to rodzaj podłogi, który doskonale imituje naturalne drewno lub kamień. Tego typu podłoga również skutecznie ociepla pomieszczenie. Warto pamiętać, że panele LVT w przeciwieństwie do dywanowych wykładzin do restauracji są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości, odporniejsze na zaplamienie. Można je czyścić wilgotną ścierką. Zdecydowanie trudniej jest usunąć plamy z dywanowej wykładziny do restauracji, co przyczynia się do stale zwiększającego się zainteresowania panelami naśladującymi naturalne drewniane lub kamienne posadzki.

Cena wykładzin do restauracji

Cena wykładzin do restauracji zależy od rodzaju wybranej posadzki i metrażu. W przypadku paneli LVT koszt zaczyna się od 95 PLN, wykładzin w rolce od 45 PLN/m2, a płytek dywanowych - 100 PLN/m2. Wszystkie ceny podane są w wartości brutto i zawierają wliczony podatek VAT w wysokości 23%.

Wykładziny restauracyjne zamiast drewnianego parkietu

Wykładziny do restauracji w formie paneli LVT umiejętnie naśladują drewniane parkiety. Jest to rozwiązanie tańsze i tak samo efektowne. Ważna jest także pielęgnacja takiej posadzki, którą możemy uznać za wyjątkowo prostą. Wykładziny do restauracji występują w wielu odcieniach, dlatego z łatwością dopasujesz je do swojego lokalu. Panele LVT są wykonywane na zamówienie klienta. Dostępne są także modele przypominające kamień, które również wypadają korzystniej cenowo, niż naturalny surowiec wykorzystany do produkcji podłogi.

Znak rozpoznawczy lokalu

Stylowe i funkcjonalne wykładziny do restauracji mogą stać się znakiem rozpoznawczym lokalu, czymś całkowicie zintegrowanym z wystrojem. Z tego powodu warto wybrać, jak najtrwalszy model, który przy odpowiedniej pielęgnacji przetrwa wiele lat. Przykładowo wykładziny dywanowe do restauracji to jedna z bardziej klasycznych możliwości. Warto jednak wiedzieć, że istnieje opcja, która pozwala na uzyskanie efektu drewna lub kamienia na posadzce, bez jego wykorzystania. Mowa tu o wysokiej jakości panelach LVT. Istnieje także możliwość umieszczenia logotypu lokalu gastronomicznego na podłodze, lub użycie kolorystyki zawartej w identyfikacji firmy. Taki akcent na wykładzinie w restauracji jeszcze bardziej wskaże na profesjonalizm i podniesie prestiż oraz rangę danego lokalu.

Sprawdź także: